Nauka Danas. Naučno Tehnološke Inovacije - Srpski blog. Kontakt email: tijanavujic001@gmail.com. Powered by Blogger.

Saturnov sistem će biti odlično vidljiv "Kasiniju" 19. jula

Sunday 30 June 2013

Jedan od najuzbudljivijih astronomskih događaja u ovoj godini dogodiće se 19. jula, kada će se Sunce naći iza Saturnovog sistema. Naučnici su ukazali da je ovo jedinstvena prilika da se fotografiše šesta planeta od Sunca, prva u poslednjih sedam godina.
Kada Sunce obasja Saturnova “leđa”, planeta će se moći jasno videti, fotografisati i biće primetne promene nastale na planeti poslednjih godina.



A dok svi zainteresovani sa Zemlje budu posmatrali Saturn, “Kasini”, letelica američke svemirske agencije NASA, fotografisaće našu planetu sa razdaljine od 1,44 milijarde kilometara.
 
Prilike za slikanje Zemlje iz spoljnih delova Sunčevog sistema su retke i otežane jer gde je naša planeta, tu je i Sunce koje može da zaslepi kamere.
 
Do sada su načinjene svega dve fotografije Zemlje iz spoljnog dela Sunčevog sistema – prva i najudaljenija nastala je pre 23 godine, 1990, kada je “Vojadžer 1” snimio našu planetu sa šest milijardi kilometara. Zemlja na toj slici izgleda kao bleda plava tačka. Druga fotografija je “Kasinijeva”, nastala je 2006, sa udaljenosti od 1,49 milijardi kilometara.

“Kasini” će 19. jula načiniti niz fotografija Zemlje. Čitav proces će trajati 15 minuta, od 11.27 do 11.42 ujutro po našem vremenu (2.27 do 2.42 PDT).
 
Ukoliko budete na osvetljenoj strani Zemlje u to vreme – Severnoj Americi ili delovima Atlantskog okeana – bićete na slici. Te fotografije će biti veličine svega 1,5 piksela, sa Suncem osvetljenim delom Zemlje manjim od piksela, pa se na slici neće videti ni kontinenti a kamoli ljudi.
 
NASA je ipak poručila entuzijastima u SAD da se 19. jula u periodu od 2.27-2.42 PDT okrenu ka istočnom horizontu i mašu ka Saturnu.
 
Zapadni deo Afrike i Evrope takođe će biti okrenuti ka “Kasinijevim” kamerama, ali će ti delovi, nažalost, biti u mraku.

Blic: M. Milikšić

No comments:

Post a Comment

 

Pretraga

Facebook

Twitter

ADF - Zaradjivanje novca putem skracivanja linkova.