Nauka Danas. Naučno Tehnološke Inovacije - Srpski blog. Kontakt email: tijanavujic001@gmail.com. Powered by Blogger.

Mehaničko učenje uz pomoć savremene tehnologije

Tuesday 21 May 2013

Za učenje gradiva napamet ili mehaničko učenje kako se drugačije naziva predlažemo vam da koristite sledeću metodu koja će vam olaksati način učenja a pri tom ne morate uopšte da "zagrejete stolicu".



Da biste to postigli potrebno je da odete na sajt Alfanum, i da u polju za tekst ukucate sadržaj koji želite da naučite. AlfaNum TTS je sistem za sintezu govora na osnovu teksta sa ugrađenim elementima prirodne intonacije i važi za najbolji sintetizator na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Postoje verzije za srpski, hrvatski i makedonski jezik sa dva govornika na raspolaganju (muški i ženski), a ugrađeni elementi intonacije (akcentuacija) značajno doprinose razumljivosti generisanog govora. Pritiskom na dugme Izgovori, biće vam pravilno izgovoren tekst koji ste otkucali. Više o Alfanum možete pročitati na njihovom sajtu.

Sledeći korak koji trebate da uradite je da skinete sa interneta besplatan program Free Sound Recorder. Free Sound Recorder je program koji ćete koristiti za snimanje teksta koga ste prethodno otkucali na sajtu Alfanum. Kada budete snimili gradivo u mp3 formatu možete ga preslušavati a samim tim i učiti napamet.


Učite ona gradiva koja koje se inače ne uči smisleno (poput tablice množenja ili naziva organizama izvedenih iz latinskog jezika koji učenici recimo ne uče), učenje gradiva koje može da se razume, ali je neophodno naučiti ga napamet (na primer recitacija ili tekst za pozorišnu predstavu) i učenje gradiva koje može da se razume, ali u procesu nastave, uglavnom greškom nastavnika dotično gradivo nije učinjeno smislenim. Ovakvo učenje postoji u školskoj praksi, ali je nepoželjno.

Ovu varijantu učenja koristite isključivo u veoma neophodnim situacijama.

Autor: Nikola Mitić

No comments:

Post a Comment