Nauka Danas. Naučno Tehnološke Inovacije - Srpski blog. Kontakt email: tijanavujic001@gmail.com. Powered by Blogger.

Kvantni internet

Friday 17 May 2013

Jedan od snova stručnjaka za bezbednost je stvaranje kvantnog interneta koji stvara potpuno sigurnu komunikaciju na internetu na osnovu moćnih zakona kvantne mehanike.

Osnovna ideja je da se kvantni objekat, kao što je foton, uvek menja. Zato svaki pokušaj da se prisluškuje kvantna poruka je praktično nemoguć pa bi komunikacija preko kvantne mreže bila rešenje za sigurnu komunikaciju.

Dan Nosowitz iz online tiskovine PopSci je napisao:

„Ovakav način komunikacije je potpuno siguran, svaki pokušaj upadanja u kvantnu mrežu postaje očigledan jer fizički mijenja transmisiju, točnije ona mijenja kvantna svojstva.“

Osnovna zamisao je bila da se mjerenje kvantnog objekta, poput fotona, uvijek mijenja. Zbog toga svako hakovanje i špijuniranje kvantnih poruka ostavlja trag koji mogu primijetiti svi primaoci takvih poruka.

Međutim, i dalje postoji tvrdjna da je jedini siguran kompjuter, isključen kompjuter. Da li će hakere kvantni internet zabrinuti, ostaje pitanje...

U australiji su već fizičari kreirali uređaj koji radi na bazi tranzistora i atoma erbijuma koji ima sposobnost da svetlost transfomiše u kubite, sto bi omogućilo dase kvantni kompjuteri povezuju u svoj internet kako piše u članku koji je objavljen u časopisu Nature. Kako oni tvrde, informacije se lakše prenose u kvantnom stanju, pomoću svetlosti nego pomoću električne struje.

No comments:

Post a Comment